Θρεπτική αξία

chaga nutrition

Λόγω των ειδικών, βιολογικά ισχυρών ουσιών τους, τα δέντρα ζουν πολύ, πολύ περισσότερο από ότι τα βότανα. Μερικά δέντρα ζουν 10.000 χρόνια ή και περισσότερο. Είναι τα πιο ισχυρά έμβια όντα στον κόσμο. Το μανιτάρι Chaga χρειάζεται τουλάχιστον 20 χρόνια για να ωριμάσει παρασιτικά στο δέντρο πριν συλλεχθεί. Συγκεντρώνοντας αυτή τη δύναμη, το Chaga περιέχει πολυάριθμες βιταμίνες Β, φλαβονοειδή, φαινόλες, ανόργανα άλατα και ένζυμα. Είναι μια από τις πυκνότερες πηγές του κόσμου σε παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5), βιταμίνη που είναι απαραίτητη στα επινεφρίδια και τα πεπτικά όργανα. Περιέχει επίσης ριβοφλαβίνη και νιασίνη σε μεγάλες ποσότητες.
Είναι πλούσιο σε φαινολικές ενώσεις που είναι γνωστές ως χρωμογόνο σύμπλοκο. Το Chaga μπορεί να περιέχει 30% του βάρους τέτοιες φαινολικές ενώσεις. Το χρωμογόνο σύμπλοκο είναι εξαιρετικά προστατευτικό απέναντι σε κάθε εχθρό και βρίσκεται μόνο στο Chaga. Σε μορφή κρέμας αυτό το χρωμογόνο σύμπλοκο είναι πολύ προστατευτικό για το δέρμα. Εάν τριφτεί επάνω στο δέρμα βοηθά ακόμα και στην απόκτηση μαυρίσματος επειδή περιέχει μεγάλη ποσότητα μελανίνης.

Το Chaga ακόμα περιέχει μέταλλα και είναι ιδιαίτερα περιεκτικό σε χαλκό, ασβέστιο, κάλιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και σίδηρο. Οι πολυσακχαρίτες που περιέχει τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και αντιμετωπίζουν τον καρκίνο. Όμως το πιο ισχυρό συστατικό του είναι μια ειδική ουσία γνωστή ως υπεροξείδιο δισμουτάσης (SOD), ένα ένζυμο με μεγάλη δραστικότητα. Η λειτουργία του είναι να σταματάει την οξείδωση και ιδιαίτερα την τοξικότητα της ελεύθερης ρίζας γνωστή και ως μονήρες οξυγόνο. Είναι το είδος του οξυγόνου το οποίο είναι υπεύθυνο για την οξείδωση και την καταστροφή των ιστών που οδηγεί σε γήρανση. Το SOD μπλοκάρει αυτή τη ζημιά. Το περιεχόμενο SOD ανά γραμμάριο Chaga είναι αρκετά υψηλό, πράγμα στο οποίο οφείλει όλες τις ιστορικές του ιδιότητες. Δοκιμές που έγιναν σε Chaga της Βόρειας Αμερικής έδειξαν 10.000 με 20.000 ενεργές μονάδες SOD ανά γραμμάριο. Αυτό είναι ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό, πολύ μεγαλύτερο από αυτό που βρίσκεται σε ένα τυποποιημένο χάπι SOD, το οποίο περιέχει 200 μέχρι 2.000 μονάδες ανά μερίδα. Μια σημαντική διαφορά. Επιπλέον, ο τύπος που περιέχεται στα χάπια είναι αδύνατον να απορροφηθεί από τον οργανισμό, ενώ το Chaga μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα από τον οργανισμό.

Το Chaga έχει υψηλό δείκτη ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Ο δείκτης ORAC αντιπροσωπεύει την ικανότητα απορρόφησης ελευθέρων ριζών και απεικονίζει τη δύναμη που παρουσιάζει ένα τρόφιμο προκειμένου να είναι σε θέση να καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες. Το Chaga έχει υψηλότερο δείκτη ORAC από κάθε άλλο γνωστό φρούτο ή λαχανικό (γύρω στα 40.000 ανά 1mg).

 

Το μανιτάρι Chaga έχει την υψηλότερη βαθμολογία ORAC απ’ όλα τα φυσικά τρόφιμα ή τα συμπληρώματα διατροφής, όπως μετρήθηκε από το USDA και το Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστόνης.

ORAC ανά 1gr προϊόντος

Chaga Μανιτάρι

3.655

Acai μούρα

800

Μούρα Goji

400

Κακάο

260

Δαμάσκηνα

58,9

Ρόδια

33,7

Σταφίδες

28,9

Blueberries

24,5

Βατόμουρα

20,8

Cranberries

17,9

Σκόρδο

16,9

Φράουλες

15,7

Σπανάκι

12,9

Μπρόκολο

9,1

Τεύτλα

8,6

Καρότο

2

(1 γραμμάριο Chaga = με περίπου 1,5 κιλό Blueberries

(1 γραμμάριο Chaga = με περίπου 110 γραμμάρια μούρα Goji

Η κατανάλωση μανιταριού Chaga έχει εγκριθεί ως “ασφαλές τρόφιμο” από την USFDA – Δεν είναι τοξικό και δεν προκαλεί παρενέργειες. Περιέχει πάνω από 215 φυτοθρεπτικά συστατικά.

Το άγριο Chaga είναι το πιο ισχυρό προσαρμογόνο 

Από το 1950, η κυβέρνηση της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών με 1.2000 περίπου εξέχοντες επιστήμονες πραγματοποίησε πάνω 3.000 πειράματα με 500.000 ανθρώπους προκειμένου να μελετήσεις τις επιπτώσεις των προσαρμογόνων. Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών λέγεται πως κρατήθηκαν κρυφά για 40 χρόνια. Οι Ρώσοι αθλητές και αστροναύτες για να βελτιώσουν την φυσική και πνευματική τους απόδοση. Ένα από αυτά τα προσαρμογόνα ήταν το Chaga. Στην πραγματικότητα, από όλα αυτά τα προσαρμογόνα βρέθηκε ότι το Chaga ήταν το πιο ισχυρό.

Το Chaga απορροφά και συγκεντρώνει τα συστατικά που χρησιμοποιεί το δέντρο για να καταπολεμήσει τις μολύνσεις του. Είναι εξαιρετικά πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πολλές έρευνες μιλούν για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες. Επίσης, προστατεύει από την ακτινοβολία, μειώνει την πίεση, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, τρέφει το συκώτι, μειώνει την υπογλυκαιμία.