Maitake


Maitake – Γριφίσκη η φυλλώδης

Το maitake ή Grifola Frondosa είναι βρώσιμο και θεραπευτικό μανιτάρι, που μεγαλώνει σε συστάδες στη βάση δέντρων, κυρίως σε βελανιδιές. Στα ιαπωνικά maitakeσημαίνει «μανιτάρι που χορεύει» και στην Ελλάδα το συναντάμε και ως «κασταμανίτη» ή «αυτάκι καστανίτικο». Η απαρχή των φαρμακευτικών του χρήσεων ξεκινά από τη δυναστεία των Χαν στην Κίνα. Παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν για παθήσεις του στομάχου, της σπλήνας, κατά των αιμορροΐδων και για την ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού. Τα maitake σήμερα, είναι περιζήτητα κυρίως λόγω των αντικαρκινικών τους ιδιοτήτων. Πλούσια σε βήτα-γλυκάνες, βοηθούν τον οργανισμό να πραγματοποιήσει σημαντικές λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος, ενισχύοντας τη λειτουργία των αντικαρκινικών κυττάρων (naturalkillercells), που καταπολεμούν μικροοργανισμούς και ελεύθερες ρίζες. Η τακτική κατανάλωσή τους ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει την αρτηριακή πίεση, ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου και τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για άτομα με διαβήτη και μπορούν να μειώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη. Συστήνονται ιδιαίτερα σε όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος και σε όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη. Τα μανιτάρια maitake είναι πλούσια σε μέταλλα (κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο), βιταμίνες (Β1, Β2 και νιασίνη), ίνες και αμινοξέα. Έρευνες έχουν δείξει αντιστροφή στην ανάπτυξη καρκινικών όγκων και μείωση των παρενεργειών της χημειοθεραπείας.
Να μην λαμβάνεται από άτομα με υπόταση.