Αναφορές στη χρήση του

Το μανιτάρι Chaga έχει μια μακρά ιστορία σε Ευρώπη και Ασία. Με αναφορές που φτάνουν πολλά χρόνια πριν, οι θεραπευτές της λαϊκής ιατρικής στην Κίνα χρησιμοποιούσαν το Chaga για να εξισορροπήσουν το chi (ζωτική ενέργεια), για τη διατήρηση της ζωτικότητας, την προώθηση της μακροζωίας και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος με την καταπολέμηση των ιών, των βακτηρίων και των παρασίτων. Ο Κινέζος μοναχός Shen Nong, στο βιβλίο του Shen Nong Ben Cao Jin (100 π.Χ.), το πρώτο από τα τρία αρχαία ιατρικά βιβλία που αποτελούν τη βάση της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, ανακήρυξε το Chaga ως ένα ανώτερο φαρμακευτικό βότανο. Εκ τότε, η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική εφαρμόζει το Chaga σε σοβαρούς ιούς και ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων αντι-ιικών εφαρμογών και για τη θεραπεία του έλκους του στομάχου, τη μείωση της ανάπτυξης των όγκων, την εξισορρόπηση του ενδοκρινικού συστήματος, τη θεραπεία του διαβήτη, την αποτοξίνωση του οργανισμού και τη συνολική ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.

Σε ένα μεγάλο μέρος της Σιβηρίας, της Ρωσίας και της Ανατολικής Ευρώπης θεωρείται βασικό αφέψημα. Πολλοί από αυτούς τους λαούς το προτιμούν από το τσάι ή τον καφέ και το καταναλώνουν από τα αρχαία χρόνια. Έχει υπολογιστεί ότι όσοι από τους λαούς της Σιβηρίας αυτούς καταναλώνουν Chaga ζουν 85 με 100 χρόνια, ενώ οι Εσκιμώοι Inuit που δεν το καταναλώνουν μόλις 50.

Η πρώτη επιβεβαιωμένη αναφορά για αυτό έγινε το 16 αιώνα στη Ρωσία. Χρησιμοποιήθηκε σε συνδυασμό με άλλα βότανα για τη θεραπεία των γαστρικών ελκών και τη γαστρίτιδα. Το τσάι Chaga χρησιμοποιήθηκε επίσης για τις στομαχικές διαταραχές και τους πόνους του εντέρου. Οι κυνηγοί το έπιναν γιατί μειώνει την πείνα, απομακρύνει την κούραση, αναζωογονεί και αυξάνει την ικανότητα εργασίας. Συστηνόταν επίσης σε περιπτώσεις υψηλής αρτηριακής πίεσης και εγχύσεις Chaga χρησιμοποιούνταν για την θεραπεία της περιοδοντίτιδας, το έκζεμα, τη δερματίτιδα και την ψωρίαση. Οι εισπνοές με Chaga και άλλα βότανα χρησιμοποιούνται στις περιοχές αυτές για τη μείωση των φλεγμονών στο ρινοφάρυγγα και τη διευκόλυνση της αναπνοής.

Η φυλή Khanty (Χάντι), ένας από τους παλιότερους λαούς που κατοικούσαν στη Δυτική Σιβηρία (το όνομα Chaga προέρχεται από τη γλώσσα των Khanty) το χρησιμοποιούσαν για διάφορες ασθένειες. Η ίδια φυλή το χρησιμοποιούσε και εξακολουθεί να το χρησιμοποιεί για τη συνολική ευεξία του οργανισμού, την αποτοξίνωση, για προβλήματα στο συκώτι, την καρδιά, τη φυματίωση, αλλά και ως καθαριστικό για τις γυναίκες μετά τη γέννα και ορισμένες φορές σε νεογέννητα μωρά, ενώ παλιότερα είχε χρησιμοποιηθεί ως καθαριστικό για ολόκληρο το σώμα.

Σήμερα, το μανιτάρι Chaga εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως τόσο από τους λαούς που παραδοσιακά το χρησιμοποιούσαν όσο και σε όλο τον κόσμο για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Πολλές έρευνες έχουν δημοσιευθεί σχετικά με τις ιδιότητες και τη συνεισφορά του Chaga στην ανθρώπινη υγεία, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από βλάβες του DNA, το αντιοξειδωτικό στρες και την αντιφλεγμονώδη δράση του σε όλο το σώμα.

Στη Σιβηρία χρησιμοποιείται ως σπιτικό γιατρικό για την τόνωση του ανοσοποιητικού και ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Μάλιστα, στη Ρωσία παρασκευάζονται και κρέμες από Chaga που χρησιμοποιούνται για παθήσεις του δέρματος από σοβαρούς όγκους μέχρι την κοινή ακμή, αλλά και για καλλυντικούς σκοπούς, λόγω των πολλών αντιοξειδωτικών που συμβάλλουν στη μείωση των ρυτίδων και τη διατήρηση της νεανική όψης.